В първото си редовно заседание новият парламент гласува оставката на досегашния

...
В първото си редовно заседание новият парламент гласува оставката на досегашния
Коментари Харесай

Къде са парите? - комисия ще разследва управлението на ГЕРБ

В първото си постоянно съвещание новият парламент гласува оставката на досегашния Министерски съвет, която беше подадена съвсем тайно през вчерашния ден.  " За " бяха 156 народни представители.  " Против " и " въздържали се " нямаше. Депутатите от ГЕРБ не участваха в гласуването, макар че бяха в пленарната зала.

Точка 1 от дневния ред бе приемането на оставката на кабинета на Борисов, което провокира дискусия сред Дани Каназирева и Ива Митева. Депутатката от ГЕРБ изиска да чуе какво е правното съображение за гласоподаване в пленарна зала, а ръководителят на Народно събрание й отговори, че това е записано в Конституцията. 

В Деня на конституцията, висшият закон на страната ни беше много неразбираем за част от заседателите или най-малко по този начин им беше комфортно. Станахме очевидци на опити за пояснение и размятане от трибуната на самата конституция.

Кой е подал оставката в деловодството?

Георги Свиленски от Българска социалистическа партия още веднъж настоя министър председателят в оставка Бойко Борисов да бъде извикан в Народното събрание. 

" Не единствено, че би трябвало да бъде гласувана и призната оставката, само че на този стол би трябвало да пристигна този, който я е внесъл ", уточни той и попита дали Борисов е внесъл персонално оставката на държавното управление през вчерашния ден. Според депутата никой не е видял досегашния министър председател в постройката на Народното събрание.

Той даже изрази съмнение дали не се е случил държавен прелом и призова председателката на Народно събрание Ива Митева да постави всички старания - институционални и законни, Борисов да бъде доведен в пленарната зала.

" Не съм сюрпризиран, че ПГ на ГЕРБ има потребност от правни съвещания. Защо се случва в парламентарна зала – оставям на вас. "

Така Николай Хаджигенов от " Изправи се! Мутри вън " разяснява опитите на депутатите от ГЕРБ да намерят опрощение в закона за нежеланието на Бойко Борисов да застане персонално пред новите народни представители, а и пред народа.

Корнелия Нинова от Българска социалистическа партия посочи, че гласуването на оставката на държавното управление на Бойко Борисов не е просто фиктивен акт:  " Отново насочваме предизвестие - тази оставка е единствено пропукване на модела. Предстои доста работа, с цел да бъде отхвърлен изцяло този модел от ръководството на страната. "

Комисията, която ще проверява ръководството на Борисов

Втора точка в дневния ред на първото постоянно съвещание на 45-ото Народно заседание е план за решение за основаване на Комисия по проверка на изразходването на държавни средства от кабинета " Борисов 3 ". Предложението идва от " Изправи се! Мутри вън! " и се радва на поддръжката на всички партии и обединения, в това число ГЕРБ, които обаче упорстват проверяваният интервал да е по-дълъг.

" Искането за основаване на комисия, е продиктуване от ангажимент към нашите гласоподаватели, които желаят да знаят по какъв начин са изразходват техните налози. Това се касае и за гласоподавателите на всички останали парии в Народното събрание ", съобщи вносителката на плана Мая Манолова, която даде обещание проверката да изобличи коя е " клиентелата на властта " и от трибуната попита с съдбоносен глас:

" Къде са парите? "

Комисията ще е отворена за сигнали от всички български жители и тяхната сигурност ще е обезпечена от българския парламент. Резултатите от инспекцията ще бъдат предадени на прокуратурата. ДПС ще поддържа основаването на такава комисия, заяви депутатът Йордан Цонев, само че изиска от инспекцията да бъдат изключени пенсионните фондове, тъй като те са минали " сериозен одит ".

Проверката ще обхване " 40 бранша с висок корупционен риск – черни каси, в които щедро се наливаха пари и те отиваха в джобовете на другари по карти и сътрудници по тенис на премиера ", сподели Манолова.

" Няма да ни стигне едно потомство да изправим издигнатото от Борисов, нито един мандат да ревизираме злоупотребите на държавното управление. "

Това сподели националният представител от ПГ на " Българска социалистическа партия за България " Явор Божанков по време на дебата. Той помоли всички присъстващи в залата да си дадат сметка, че тази комисия ще проверява извънредно огромен размер от информация.

" В този миг еуфорията не е добър консултант. Има риск в устрема си да проверяваме всичко, да не проверяваме най-после нищо. "

 
" Прекрасна кърджалийска представителка " и още реплики от откриването на 45-ото Народно събрание
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР